TAEKWONDO- a küzdősport

Szerdától, azaz 8-tól beindulnak a taekwondo küzdelmek is az olimpián, így ígéretemhez híven, addig megpróbálom bemutatni ezt a küzdősportot.

mascot.jpg

Előző bejegyzésem megmozgatta a sportszerető embereket, látszott a kommentekben. Sokfélét mondott mindenki, nos, akkor íme a taekwondo!

Harcművészet és küzdősport. Nem, nem ugyan az mint a karate (itt sorolhatnánk még napestig a keleti küzdősportokat) és a judo-hoz sincs köze.
A TAEKWONDO szó jelentése a LÁBBAL és KÉZZEL küzdés művészete. Elnevezése találó, mert teljes mértékben tükrözi a sportág sajátosságait és egyben ősi elődjére, a tae-kyon-ra is visszautal.

bow.jpg

Fontos kiemelni, hogy itt természetesen nem CSAK egy küzdősportról van szó, hanem harcművészet is egyben, mely egy életút, életforma, aminek célja, hogy a test és a lélek harmonikusan fejlődjön.

Szó szerint taekwondo-ról csupán az ötvenes évektől beszélhetünk, de ősei több mint 2000 éves múltra tekinthetnek vissza.

1966-ben megalakult az ITF (international Taekwondo Federation) Taekwondo szövetség. 1971-ben pedig Korea nemzeti sportjává nyilvánították a sportágat.
1973-ban egy rész kivált az ITF szövetségből és megalapították a WTF (Word Taekwondo Federation) Taekwondot.

Innentől indult a taekwondo világhódító útjára. Jelenleg a WTF szövetségnek 201 ország tagja és több millió ember űzi ezt a sportágat szerte a világon. Nemzetközi szinten a taekwondo népszerű, sokak által ismert és gyakorolt sportág.
Jelenleg is ez a két világszervezet a legnagyobb és a legismertebb a taekwondoban, melyből a WTF az, amelyik vállalta, hogy felvegye a harcot, hogy bekerüljenek az olimpiai játékokra.

wtf.jpg

Az 1988-ban, a Söulban megrendezett olimpián, már mint bemutató sportág volt jelen. Ami annyit tesz, hogy ugyanolyan módon megszervezik a versenyt, érmeket osztanak, viszont nem számít hivatalos versenynek. Illetve, mivel a sportág őshazájában rendezték a nyári játékokat, így a megnyitón is bemutathatták sportágukat, ahol a stadion gyepén több száz taekwondo sportoló mozgott teljesen egyszerre, hihetetlen látványt nyújtva.
2000-ig várniuk kellett még, de akkor végre már teljes jogú olimpiai játék lett a taekwondo.

Ehhez azonban hosszú utat járt be a sportág, mely egy tradicionális harcművészet és egy modernkori olimpiai versenysport egyben.

Az olimpiai taekwondo egy látványos sport. A cél, hogy több pontot szerezzen az egyik fél, mint a másik. Ezt rúgással, rúgásokkal érhetik el, vagy pedig nagy erejű test ütéssel. Nincs földharc, nem lehet a lábat támadni, nincsenek dobások. A támadható felületek a test- ezt kézzel és lábbal is lehet, illetve a fej, melyre csak lábbal lehet támadni.

edina3.jpg

A sportolók komoly védőfelszerelésben lépnek a küzdőtérre, mert ez egy full contact-os sportág, vagyis a rúgásokat teljes erővel végzik a versenyzők.
A védőfelszerelés az alábbiakból áll: fejvédő, protector, sípcsont-, alkarvédő, kézvédő (kesztyű), lábfejvédő (ami jelenleg az érzékelő), szuszpenzor és fogvédő.

A mérkőzések folyamatosak, csak szabálytalanság, sérülés, pálya elhagyás, földre esés miatt állítja meg a bíró a mérkőzést, illetve természetesen a szünetekben.

Egy összecsapás 3x2 perc, 1 perc pihenővel. Természetesen korábban is befejeződhet egy meccs, pl. kiütés után, leléptetéssel (8 félpontos, vagy 4 egy pontos intés után).
A pálya mérete 8x8 m, 2 méteres veszélyzónával.

Jelenleg már a taekwondo versenyeken is elektromos találat jelző van. Ez a protector, melyet a versenyző visel a felsőtestén, így már nem a bírók „szemére” vannak bízva a találatok. A fejrúgás behúzása viszont még a bírók kezében van és videóbírós „ellenőrzést” is kérhetnek az edzők, természetesen itt sem korlátlanul.

tromos.jpg

A jelenleg érvényben lévő pontozás:

-          1 pontot érő találat: lábbal elért találat a potectorra (testre)

-          3 pontot érő találat: fejrúgás

-          +1 pont amennyiben forduló technika előzi meg a találatot, akár fejre, a kár testre

Így már egy technikával, akár 4 pontot is lehet szerezni.

tkd3.jpg

Ezáltal, hogy akár egy forduló technikával kivitelezett fejrúgás négy pontot ért, előkerültek az egyre látványosabb technikák. Korábban egy mérkőzés 80%-ban az egyszerű, köríves rúgás volt az, amivel pontot szereztek. Jelenleg egyre többet látni a látványosabb, forgó rúgásokat.  

Talán, aki a pekingi olimpián nézett taekwondo közvetítést, az esetleg az akkori rendszert még unalmasnak találhatta, de az biztos, hogy Londonban nem fogják ezzel vádolni a taekwondot. Mivel a passzivitásért itt is jár az intés, melyből kettő már egy pontot jelent az ellenfélnek, így nem fordulhat elő, hogy percekig csak egymással szemben mozgó versenyzőket látunk mindenféle akció nélkül. Rá vannak kényszerítve, hogy menjenek előre és tényleg küzdjenek.

Remélhetőleg valamelyik csatornán láthatunk közvetítést, így mindenki láthatja a változások eredményét.

Hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://2012don.blog.hu/api/trackback/id/tr54698176