Taekwondo- a kvalifikációs rendszer

Már csak egy nap és végre mindenki láthatja, hogy a sok sok változtatás után, milyen is lett a jelenlegi olimpiai taekwondo. Persze nem feltétlenül fogja meggyőzni a jelenleg ellenállókat, de legalább az esélyt adják meg neki.

mascotkit.jpg

Szerintem mindenkinek van kedvenc és szeretett sportága. A taekwondo is nagyon sokak által kedvelt sportág és az, hogy miért a taekwondo van az olimpián, az sportdiplomácia. Minden sportág szeretne bekerülni, mert ez az egyik legnagyobb dolog egy sportág és a sportoló életében. Talán az is az egyik oka lehet, hogy a vezetők tudtak és mertek változtatni a szabályrendszeren, mert tudják, hogy egy olimpián jelen lenni, az a csúcs!

Viszont ezért sok mindent át kellett alakítani, a szabályokon kívül is. Az olimpián meg van szabva, hogy egy sportágban hány érmet oszthatnak ki. Világversenyeken a taekwondoban mind a nőknél, mind a férfiaknál 8-8 súlycsoport van. Viszont ez sok érmet jelentett, így lecsökkentették nemenként 4-4-re. Így fordulhat elő, hogy egyes versenyzők csak a kvalifikációs versenyeken és az olimpián találkoznak, mert a többi versenyen külön súlycsoportban küzdenek.

A sportolók és a küldő országok számát is korlátozzák. Egy országból összesen 4 versenyző indulhat a játékokon, 2 női és 2 férfi.

Összesen 128 sportoló fog megküzdeni az érmekért, 64 férfi és 64 női, ők 4-4 súlycsoportban, melyekben 16 versenyző léphet pástra.

A kvalifikációs versenyeken 120 helyért ment a küzdelem. 4 hely a rendező ország versenyzőinek jár, a fennmaradó 4 helyen pedig, az olimpia eszméjének fényében, szabadkártyás versenyzők indulhatnak.
Ebből a 120 kvótából egyet is megszerezni, kemény munka, főleg, hogy egyes súlycsoportokban, pl. egy világbajnokságon, van, hogy 60-70 fölött van az indulók száma, ezek az összevonásokkal összeadódnak.

Kvótát a versenyzőknek kettő versenyen van lehetőségük szerezni: a világkvalifikáción és a kontinenskvalifikáción. Ezeken a versenyeken kell érmet szerezni, hogy kivívja valaki az indulás jogát.

kvali.jpg

Jelenleg az olimpiai súlycsoportok az alábbiak szerint alakulnak:

Nők:
-49 kg
-57 kg
-67 kg
+67 kg

Férfiak:
-58 kg
-68 kg
-80 kg
+80 kg 

Sajnos Sydney óta nem volt magyar résztvevője olimpiának. Pekingről egy hellyel csúszott le Kotsis Edina, aki akkor 18 évesen a negyedik helyet szerezte meg.

Idén sajnos nem jutott be a legjobb négy közé. Például neki is egy olyan versenyző állta útját, aki az Európa Bajnokságon egy súlycsoporttal fölötte versenyzett.
Másik reménysége a szövetségnek Tóth Balázs volt, de sajnos neki sem sikerült az éremszerzés.

Most mondhatják azt, hogy mit is akar egy magyar versenyző világversenyen, amikor eredményük sincsen. Vagy csak nem hallottak róla?

A teljesség igénye nélkül:

edina4.jpg

Kotsis Edina(pirosban): U21-es Európa bajnok, a 2012-es felnőtt Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett (itt megjegyezném, hogy az elődöntőben azt a Jade Jonest vert meg, aki a britek egyik reménysége), Univerziádé harmadik helyezettje. Ezen kívűl számos nyílt verseny bajnoki címével és érmeivel rendelkezik, többszörös magyar bajnok. A világranglistán 5-ik.

balazs.jpg

Tóth Balázs(pirosban): VB és Univerziádé bronzérmes, emellett számos nyílt verseny győztese és többszörös magyar bajnok, a világranglistán a 29-ik helyen áll.

Mellettük természetesen vannak még tehetséges fiatal versenyzők Magyarországon, akik végigjárva a versenyeket érmekkel és pontszerző helyekkel térnek haza, akik azért edzenek nap mint nap, hogy a következő ciklusban megszerezzék a kvótát és végre ebben a sportágban is legyen képviselője Magyarországnak.

Holnap tehát elkezdődnek a versenyek. Arra buzdítok mindenkit, hogy nézzen meg pár mérkőzést. Ha utána sem szimpatizál a sportággal, természetesen szíve joga.

2012. augusztus 8. megkezdődnek az olimpiai taekwondo versenyek, mégpedig a nőknél a -49 kg, férfiaknál a -58 kg-os kategóriákban.

Hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://2012don.blog.hu/api/trackback/id/tr894700863