Véraláfutást, lengőtekét!

Lenyűgöző, hihetetlen, egyedülálló - mondhatnánk, ha egy gerelyvető, öttusázó vagy cselgáncsos sportkarrierje során, zsinórban öt olimpián vesz részt és minden alkalommal aranyat nyer. Ötöt. Az amerikai Michael Phelps a londoni olimpián huszadik érmért nyerte, ebből tizenhat arany. Mit lehet erre mondani? Nekem például ez a sportteljesítmény inkább az olimpiai győzelem degradálásnak tűnik.

Egy fiatal, ígéretes futballista, ha szerencsés helyre születik, huszonhárom éves korában általában nem jut ki egy olimpiára, vagy őrült mázlival esetleg mégis részt vesz az eseményen, ahol, hősies teljesítmény után, mondjuk az elődöntőben a hosszabbítás 103. percében rúgott tizenegyesgóllal az ellenfél kiejti csapatát. Ritka esetben, sok legürizett kilencven perc után esetleg nyer egy bronzot, ezüstöt, aranyat. Négy év múlva az ígéretes futballistából idős futballista válik, aki mérsékelten reménykedhet, hogy mégis tagja lehet a válogatott keretnek, mivel legalább három tapasztaltabb játékosra szüksége van a Mesternek. Esetleg még nyer egy második olimpiai érmet is.

Nézem az atlétikát, ahogy korábban az úszást is, olvasom-hallgatom a kommentárokat és nem értem, mitől olyan sokoldalú ez az Usain Bolt vagy Michael Phelps, hiszen ekkor mindig eszembe jut az öttusa - ahol a Phelps féle úszáson és a Bolt féle futáson kívül van egy kicsi lovaglás, lövészet és vívás is - nem is beszélve az atlétika királyának tartott tízpróbáról, ahol szintén bele kell feszülni még jó néhány sportnembe. Úgy néz ki, a helyzet az, ha focista esetleg tízpróbázó vagy, megszívtad.

Kinek tetszik ez a roppant kínos színházi előadás? Mert mit is láthattunk az úszócsarnokban: az úszó beér a célba, dobogós helyet ér el, kicsit várakozik, jön az ünnepélyes díjátadó, mondjuk ez így pont rendben is van, mert addig felvesz egy száraz fürdőgatyát, oszt vissza a dobogóra, ahol még vizes hajjal nyakába akasztják az érmet. Aztán néhány pillanat múlva hurrá, újra a startkövön és úszhat megint egyet a következő éremért.

Mi az akadálya, hogy az atlétika stadionban a futók mondjuk a következő olimpián már hátrafelé is fussanak vagy netán oldalazva? Mi a jóistenért kell ugyanazon a pályán végigfuttatni sokszor ugyanazokat a futókat, egyszer száz méteren, aztán kétszázon, aztán csapatban, tehát négy ugyanolyat körben, oké, alkalomadtán megfűszerezik nekünk a látványt és át kell ugrani néhányszor egy akadályt is.

Vagy valóban olyan nagy különbség lenne, hogy száz vagy kétszáz méteren keresztül csapkodsz a vízben lábaddal és a kezeddel? Egyáltalán, miért kell ennyi úszó-, vagy futóversenyt tartani? Miért nem lehet korlátozni a különböző versenyszámokat, úszásnemeket, valóban szükségünk van mondjuk 50, 200 vagy a 800 méteres úszásra, vagy a pillangó-, és hátúszásra? Tisztességesek vagyunk a többi sportolóval?

Ez így akkor fasza, hogy egy kíválóan felkészített úszó annyi érmet is szerezhet, ahány versenyszámban elindul, míg egy szintén kíválóan felkészült cselgáncsos vagy sportlövő maximum egy éremért mehet? Arról nem is beszélve, mi van akkor, ha a cselgáncsos lesérül, vagy a sportlövőt kirabolják? Mitől lenne Michael Phelps minden idők legjobb olimpikonja?

Ha a feladat az, hogy A pontból (start) a lehető leggyorsabban el kell jutnom B pontba (cél) és ehhez a földön lábaimat vehetem igénybe, akkor nem kell mást csinálni, mint futni, mint az őrült, lehetőleg megállás nélkül. Ha A és B pontot a vízben helyezik el, nagyjából ugyanezt fogom csinálni a kezemmel és a lábammal, mert csak annak jár a puszi és a halhatatlanság, aki a medencében is a leggyorsabb lesz. Mondjuk ez utóbbinál tényleg nem értem, miért kell idekeverni a hátat és a pillangót, de elfogadom ha egy úszónak más a véleménye, hagyjuk is őket úszkálni ahogy akarnak a különböző úszó Európa-, és Világbajnokságokon.

De az olimpián, ahol minden alkalommal újabb és újabb sportok jelennek meg, nem kellene kiemelni egyes sportágakat, ahol egy versenyző tetszőleges számban, akárhányszor rajthoz állhat. Ezzel a lendülettel a kajak-kenusok mondhatnák, be lehetne vezetni még jó néhány távolságot az olimpiai számok közé, de lehetne a lőgyakorlatokon is színesíteni, vagy csinálhatnának akár nyilazást lovon, hátrafelé is.

Az olimpiai győzelem egy különleges élmény, ritka, egyedi teljesítmény. Amit az uszodában vagy a futópályán láttam eddig inkább elértékteleníti ezt az érzést, de nem lep meg: ha ezekben a versenyszámokban mondjuk az osztrákok, a belgák, a szlovének vagy épp Burkina Faso nyerne folyamatosan, minden kicsit másképp történne...

Hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://2012don.blog.hu/api/trackback/id/tr794699847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duncan 2012.08.07. 12:11:46

ezért bizony kár volt koptatni a gombokat

Szem 2012.08.07. 12:15:58

Azért 10 mp alatt lefutni 100 métert vagy 2 perc alatt leúszni 200 métert kicsit több, mint összevissza csapkodni a kezünkkel meg a lábunkkal. Ettől függetlenül támogatom, hogy egy sportoló egy olimpián egy számban indulhasson.

jet set 2012.08.07. 12:18:35

Milyen igaz. Ez nekem is eszembe jutott már. Úszásból kellene úszásnemenként 2 fajta hossz (100m&1000m) aztán ennyi. Ugyanígy futásból is. Phelps vagy Bolt a csodaember, de senki sem jegyzi meg mondjuk az íjászat győztesét.
Vagy ott van a torna. Berki csak úgy juthatott ki az olimpiára, ha másik 2 számban a világbajnokságon a győztes pontszámának legalább a 85%-át eléri. Mi a jó francért? Ő lólengésben jó, abban akar csak indulni. Mért nem írják akkor elő mondjuk Phelpsnek, hogy akkor mutasson be egy toronyugrást és a vízilabdacsapatban is lőjön meccsenként 2 gólt. Vagy Bolt is csak úgy indulhatna, ha megdobja kalapácsvetésben Pars eredményének 85%-át, illetve magasugrásban is eléri a győztes eredményének 85%-át.

12fa 2012.08.07. 12:24:46

elég sok aranyat szereztünk így mi is, de aki kicsit járatosabb a sportban, az tudja mi a különbség a vívás és a 200méter hát aranyak között.

küzdősportokban súly szerint osztanak, de pláne ha egyszerűsítünk, minek ennyi küzdősport, legyen egy: győzz. ugyanez a hát-pillangó-gyors-mell osztás lényege is. más más sportokról van szó, hiába keveri össze a laikus.

ugyancsak értehetetlen számomra miért van külön gyűrű meg szekrény meg ló, meg 2 meg 8 fős szinkronúszás (sőt egyáltalán miért van), de az olimpia nem arról szól, hogy te aranyat szerezz, és a te aranyad legyen a legfényesebb, hanem hogy elfogadd, hogy megismerd a több sportolót is, hogy elismerd a többi sportágat is.

minden arany mögött kemény és kitartó munka van, és bizony sok kemény és kitartó munka nem kap aranyat, de ettől nem lesz az egyik sportág elöbbre való, csak számodra elfogadhatóbb. innentől kezdve pedig rólad szól ez, nem a sportról vagy az olimpiáról.

a cikk röviden:

'nem értek a sporthoz, nem tudom mi ez a felhajtás'

rooklin 2012.08.07. 12:44:36

Minden szavaddal egyetérek. A gyorsúszáson kívüli úszásnemek mellett azon kívül, hogy pumpáljuk a programot és szórjuk az érmeket, valóban nem sok racionális érv szól.

A pillangós-hátúszó-mellúszó bajnok mit is mondhat el magáról? Hogy ő a leggyorsabb egy, az optimálisnál lassabb technikával? Aha, tök jó. A cápák elől azért ne mellben menekülj :)

dylan73 2012.08.07. 12:45:27

Valahogy úgy kéne, hog olyan számok legyenek úszásban, amelyből többet nehéz egy úszónak egyformán jól csinálni.

Pl. maradhat a 4 úszásnem, de csak 100 és 400 m legyen belőlük. Ez 8 verseny. Plusz lehet 200 és 800 vegyes. Ez akkor eddig 10. Medencében elég ennyi. Úgyis van még csapatváltó, az lehetne 2: 4x100 gyors és 4x100 vegyes. Ezzel tucat arany megvan.

Aztán lehet 10km gyors és valami maraton táv még szabad vízben.

rooklin 2012.08.07. 13:07:58

@12fa: "küzdősportokban súly szerint osztanak, de pláne ha egyszerűsítünk, minek ennyi küzdősport, legyen egy: győzz."

Ami azt illeti, jóérzésű ember valóban csak röhögni tud az ökölvívás tíz súlycsoportján. Egyem a szíved, te ütsz a legnagyobbat az 56-60 kilogrammos "férfiak" közül? Akkor ezt figyeld: paff [csattan a 73 kilogrammos, drabális FÉRFIÁLLAT ökle]

Miért is nem rendezünk seggdugaszoknak külön úszóversenyt 160-165 centiméteres kategóriában? Szegények nyilván nem tudnak versenyezni az 1.90-es Phelpsekkel, csak ugye senkit nem is érdekelnének.

Miért ne lenne elég lenne három súlycsoport: kis emberek, átlagos emberek, nagy emberek. Akkor talán ez a lélekölő fogyasztási háború is megszűnne, hogy mindenki két kategóriával a természetes súlya alatt indul.

12fa 2012.08.07. 13:17:00

vagy miért ne rendezzenek külön néger meg fehér meg kínai futóversenyt, vagy külön jobb meg balkezes vívást persze magasság szerint leosztva...

tiszteljük azokat, akik kitalálják ezeket, a sportágak vezetői, elismert előljárói ők. van amelyik egy aranyat akar adni a legjobbnak, és ezzel értéket ad a 8ik helyezettnek is, és van aki jobban ráér és fülcimpaszintre szegregál mindent. talán tényleg van ahol ez, van ahol az a jó döntés.

mindenesetre, amíg egy blogger vagy (márpedig bloggerként szólalsz fel) nem pedig egy neves sportdiplomata, addig sztem inkább kussolj.

ez a mi világunkkal a baj, nem hiszünk már a szakembereknek.

hopptarisznya 2012.08.07. 13:27:40

Minden sportból sokkal kevesebb szám kéne. A bicikliversenyek is nevetségesek. A dzsúdónak nevezett sport egy vicc. A birkózás is szar lett már. Ölelgetik egymást a lapátfülű emberek. Simán összevonnám a kettőt. És tényleg úgy kéne, hogy aki olimpikon, az ne csak egy szám alapján legyen az.

rooklin 2012.08.07. 13:28:44

@12fa: Az utolsó mondaton besírtam. De az utolsó előtti se rossz, internetes kommentdobozban másokat kussolásra felszólítani.

mortirolo 2012.08.07. 14:50:37

@hopptarisznya: Pályaversenyre gondolsz? Azért azt mégse hasonlítsuk az úszáshoz, mert mondjuk egy 250 körös pontverseny és egy repülőverseny majdhogynem más sportág. Itt nincs ezerféle súlycsoport és táv, elég különbözőek a versenyszámok, és nem lehet 20 aranyat nyerni 2 olimpián.
Országúton meg van kettő, mezőnyverseny és egyenkénti időfutam. Aki országúton világbajnok, az "A Világbajnok", nincs egyszerre 70 világbajnok, mint úszásban, vagy ökölvívásban.

2012.08.07. 14:56:49

Úszásban valóban sok érmet osztanak, ez a teljesítménysportok sajátossága. Kicsit olyan ez, mint azon felháborodni, hogy 4 újlatin nyelvet együtt is könnyebb megtanulni, mint a kínait.

Mégis nagyon ritka, hogy egy úszó 18 aranyat szerez. Egészen konkrétan, ezelőtt még sosem fordult elő. Az aranyhoz egyébként hosszú út vezet, először is meg kell úszni a részvételhez szükséges szintet, meg kell nyerni a hazai válogató versenyt (ami az USÁ-ban majdnem olyan kemény, mint maga az olimpia), tovább kell jutni a selejtező futamokból a döntőbe, majd legyőzni a világ (másik) 7 legfelkészültebb úszóját, azon a konkrét 1 db versenyen. Ezt az utat minden versenyszámban egyenként végig kell járni. Arra is nagyon kevés sportoló képes, hogy a részvételhez szükséges időt teljesítse, nem hogy több számban döntőbe kerüljön és meg is nyerje. Ez nem a szabály, hanem a kivétel.

smartdrive 2012.08.08. 05:32:30

a tegnapi birkózóezüsttel végre megelőztük Phelpst az éremtáblázaton, megnyugodhatsz

natS 2012.08.08. 09:11:44

1. Egy sprinter reálisan 3 aranyat szerezhet egy olimpián, egy közép vagy hosszútávfutó 2-t, de ezzel már nagyon kiemelkednek a mezőnyből. Az úszók kb. 2-3 számot plussz váltókat vállalnak be, ők szerezhetnek extrém (!) esetben 5-6 érmet is. Phelpsről itt most ne beszéljünk, egyrészt mert olyan szimpatikus, másrészt mert nem belőle kell kindulni. Kajakosaink esetében is 3 szám a max.
2. Csapatsportokat és egyéni sportokat nem szerencsés összehasonlítani. Ha te vagy a legjobb, akkor egyéni sportban nagy eséllyel te is nyersz, csapatban a társaidtól függsz. Ugyanez megfordítva: csapatban, ha a saját posztodon mondjuk 12. legjobb vagy a világon, de a társaid viszont marha nagy klasszisok, akkor te is nyerhetsz aranyat, 12. legjobbként.
3. Mindenki tisztában van a leosztással a kezdetektől. Nagyon jól tudja mindenki, hogy ha úszásra adja a fejét, nyerhet többet is, ha birkózásra, akkor kevesebbet. Ezzel együtt azt is tudja mindenki, hogy miben tehetséges, tehát aki birkózásban az vagy fociban, az nem akar majd úszó lenni azért, hogy több aranyat nyerhesen.
4. Akinek van egy kis sütnivalója az végiggondolja ezt az egészet, és ugyanúgy hatalamas dolognak tartja az egyaranyas sportágakban a teljesítményt, mert azt nem egy teljesen másfajta teljesítményhez kell mérni, hanem azokéhoz, akik ugyanarra adták a fejüket, amire a győztes, az ezüstérmes, stb.

natS 2012.08.08. 09:24:42

Amúgy ahhoz sem kell sok ész, hogy belássuk, hogy ha sok számot rendeznek, sokan nyerhetnek, sok országban nézik az olimpiát, ha csak gyorsúszást rendeznek, meg nehézsúlyú ökölvívást, akkor meg elveszítik a nézők nagy részét. Valahogy úgy érzem, hogy egyesek sem a nemes sportérték részét, sem a racionális eladhatóság részét nem érzik a dolognak.