Taekwondo- Három nap eseményei és a győztesek

A taekwondo versenyek második napján, pénteken lépett küzdőtérre a női -57 kg-os és a férfi -68 kg-os súlycsoport.

jade.jpg

A nőknél kicsit borult a papírforma, bár az éremesélyesek közé sorolták, és a hazaiak is nagyon várták, a végső győztes, Jade Jones szereplését. A fiatal, 19 éves walesi lány be is váltotta a hozzá fűzött reményeket és egész nap szép, fölényes versenyzéssel ért oda a dobogó legfelső fokára. A döntőben a világranglista második helyezettjét, a kínai Hin Yuzho-t vert meg 6-4-re, ezzel megszerezve az angolok első érmét Londonban. A bronzérmeket a taipei Tsen Li-Cheng és a francia Marlene Harnois szerezte meg.

Nagy csalódás lehet az amerikaiaknak Diana Lopez szereplése, aki az első mérkőzésén egyből kikapott, a későbbi ezüstérmestől, így mehetett tovább vigaszágon, ahol viszont a finn Suvi Mikkonen állta útját, így érem nélkül tért haza.

fiu-68.jpg

A férfi -68 kg-os súlycsoportban a nagy esélyes török Servet Tazegul szerezte meg a bajnoki címet, szintén minden meccsét megnyerve. Tazegul jelenleg az első a világranglistán és a második helyezett iráni Motamed Mohammad-dal találkozott a döntőben. Itt egy kemény mérkőzésen 6-5-re végeztek a felek. A bronzérmeket az amerikai Terrence Jennings, illetve megismételve pekingi szereplését, az afgán Nikpah Rohullah szerezte meg.

Szombaton a nőknél -67 kg-ban, míg a férfiaknál -80 kg-ban küzdöttek az érmekért.

noi67.jpg

A női mezőnyben Sarah Stevenson-t várták dobogó közelbe a hazaiak, akit korábban térd sérülése hátráltatott, de mostanra már felépült. Sarah négyszeres világbajnok és Pekingben bronzérmet szerzett. Sajnos az első fordulóban búcsúzni kényszerült az amerikai Paige McPherson ellenében, aki a későbbi bronzérmet szerezte meg. Sarah úgy nyilatkozott a mérkőzés után, hogy ugyan hátráltatta korábbi sérülése, de úgy érzi, hogy jól felkészült és a mérkőzésén mindent kiadott magából, amivel elégedett.

Ebben a súlycsoportban szerezte meg Korea (a taekwondo szülőhazája) az egyetlen aranyérmét, ami egy arany érem lett Hwang Kyung Seon jóvoltából. Második helyen a török Nur Tatar végzett, aki szintén meglepetésként ért oda a döntőbe. Mindketten meggyőzően és szép küzdelmekben jutottak el az utolsó mérkőzésig. A bronzérmeket az amerikai Paige McPherson és a német Helena Fromm szerezte meg.

fiu-80.jpg

A férfiaknál esélyesként érkezett az iráni Yousef Karami, aki kétszeres világbajnok és athénban bronzérmes volt. Nos, ő sajnos nem ért oda a dobogóra, mert ugyan a vigaszágon továbbmehetett, de ott a hazaiak versenyzőjével, Lutalo Mohammad-dal találkozott, aki megállította és végül bronzérmet szerzett. Ha már Mohammad… nagy vihart kavart az olimpia előtt, hogy a brit szövetség úgy döntött, hogy Aaron Cook helyett Mohammadot nevezi az olimpiára. Ugye mivel egy országból csak négy versenyző, egy súlycsoportban pedig csak egy nemzet versenyzője mehet, így a szövetségnek kellet dönteni. Mind Mohammad, mind Cook a tavaszi Európa bajnokságon aranyérmet szereztek és a közvélemény Cook-ot szerette volna látni az olimpián. A szövetség döntése ellen nagy összefogás alakult ki, de nem változtattak és Lutalot küldték, aki végül a bronzéremig jutott. Az már sose derül ki, hogy Cook mire lett volna képes.

Itt indult az amerikaiak nagy favoritja, Steven Lopez, aki Sydney és Athén olimpiai bajnoka, Pekingből pedig bronzot vitt haza. Nagy meglepetésre Lopez az első mérkőzésén kikapott az azeri Azizovól, aki viszont a következő körben esett ki, így az amerikainak nem volt több mérkőzése.

Végül az aranyérmet az argentín Sebastian Eduardo Crismanich szerezte meg egy látványos és mozgalmas döntőben a spanyol Nicolas Garcia Hemme ellen. A bronzérmeket a már említett brit Lutalo Mohammad és az olasz Mauro Sarmiento szerezte meg.

A taekwondo versenyek zárónapján, szombaton a nehézsúlyú versenyzőké volt a csarnok, a női +67 kg és a férfi +80 kg.

noi67_.JPG

A nőknél végül is a várakozásnak megfelelően a jelenlegi élvonal került a dobogó három fokára. Címvédőként érkezett mexikói Espinoza Maria del Rosario, de itt csak a bronzérem jutott neki. Az aranyérmet a szerb Milica Mandic szerezte meg, aki a döntőben a francia Anne- Carolina Graffe-val találkozott, aki EB és VB győztes volt korábban. A másik bronzérmet a mexikói versenyző mellett, az orosz Anastasia Baryshnikova szerezte meg.

fiu80.JPG

A fiúknál, a súlyokból adódóan, voltak olyan mérkőzések, ahol nagy eltérések voltak mind súlyban, mind magasságban és itt már arra is lehetett számítani, hogy esetleg KO győzelmeket is láthatunk. Nos ez nem következett be, de így is kemény találatokat láthatott az ExCel csarnokba kilátogató közönség. Itt az előzetes várakozások a koreai Cha Dongmint és a görög Nikolaidis Alexandros volt esélyes, de egyikük sem került dobogó közelbe. A végső győzelmet az olasz Carlo Molfetta szerezte meg a gaboni Anthony Obame-val szemben. Itt a három menet sem hozott döntést, egyenlő volt az állás, majd az extra menet sem, így bírói döntéssel hirdettek bajnokot. Volt már erre példa Londonban, de döntőben nem.
A bronzérmeket a kubai Robelis Despaigne és a kínai Liu Xiabo szerezte meg.    

Taekwondoban is, mint látható, két bronzérmet osztanak. Itt is ugyanolyan vigaszági rendszer van, mint pl. a judoban, csak mivel itt kevesebb az indulók létszáma, itt már az is továbbmehet, aki az első fordulóban esik ki. Természetesen az kell, hogy akitől kikapott, az tovább meneteljen. Így, bár nem nagy létszámúak a súlycsoportok majd minden versenyző többször küzdhet és a közönség is több mérkőzést láthat.

Érdekesség volt még a londoni olimpián, hogy nem volt KO győzelem, ami azt mutatja, hogy valóban a legjobbak kerültek ide, akik hasonló tudásszinten vannak.

rugas.jpg

Az versenyszám előtt, azon tanakodtunk, hogy vajon alkalmazni fogják-e a 12 pontos szabályt, mely annyit tesz, hogy ha a második menet végén, az egyik versenyző 12 ponttal vezet a másikkal szemben, akkor nem kell végigküzdeni az utolsó menetet, hanem technikai KOval végződik. Úgy gondoltuk, hogy egy olimpián azért csak nem fog már előfordulni, a kiegyenlített mezőnynek köszönhetően, de a második napon mégiscsak láthattunk ilyet, méghozzá egy bronzmérkőzésen. Véleményem szerint a finn lány, aki kikapott már nagyon elfáradt a végére és talán ezért is fordulhatott ez elő, mert előtte azért ő is fölényesen nyerte a mérkőzéseit. 

Az éremtáblázat az alábbiak szerint alakult:

tkderemtabl.jpg

A taekwondo mérkőzéseknek egy nappal az olimpia előtt vége lett és ugyan a TV képernyője elől figyelve, de megítélésem, hogy szépen szerepelt az ötkarikás játékokon és a közönség végig jól szórakozva nézte végig a küzdelmeket.

érmek.jpg

Gratulálok minden résztvevőnek!

Hozzászólások

A bejegyzés trackback címe:

https://2012don.blog.hu/api/trackback/id/tr684709948